recepty

Drobenková buchta s rebarborou (nebo jiným ovocem)

Rychlá buchta nebo koláč, který lze variovat dle sezónní nabídky. V tuto chvíli je na zahrádkách čerstvá rebarbora, tak proč nesáhnout právě pro ni. Potřebujeme: 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek cukru 2 vejce 1 hrnek mléka 150 g másla (nebo tuku na pečení) 1 skořicový cukr 1 prášek do...

Ředkvičkový salát

Ředkvičky a jaro - to jde zkrátka dohromady. A když přidáte salát a čerstvou cibulku, budete se olizovat. Na ředkvičkový salát budete potřebovat: 1 menší hlávkový salát 8 středně velkých ředkviček 1 jarní cibulku Zálivku vyrobíme z: 2 lžiček hořčice 2 lžic olivového oleje 4 lžic...

Zapečený květák se sýrovou krustou

Květák nemusí být jenom smažený v trojobalu! Vězte, že si pochutnáte a ještě budete mít méně, práce, když jej zapečete v troubě. Potřebujeme: 1 květák 2 vejce ½ hrníčku mléka 3 – 4 lžíce hladké mouky 150 g strouhaného sýra 1 lžíci másla koření: sůl, pepř, špetka nastrouhaného...

Dušená kapusta

Dušená kapusta je vhodná jako příloha k masu. Chutná i se smažným vejcem. Podáváme s vařeným bramborem. Potřebujeme: 1 kapustu 1 cibuli 2 stroužky česneku 1 žíci sádla (nebo olej) sůl, pepř hladkou mouku na zaprášení Nejprve si připravíme kapustu. Nakrájíme ji na proužky, propereme pod...

Smažená vajíčka s čerstvou petrželkou

Potřebujete: 1 cibuli kousek slaniny 4 vejce přepuštěné máslo nebo máslo petrželku Na pánvičce rozpustíme přepuštěné máslo, na kterém osmažíme na kousky nakrájenou cibulku a slaninu. Poté přidáme předem v misce rozšlehaná vajíčka. Tepelně upravujeme do konzistence, kterou máte rádi. Na...

Růžové špagety

Špagety nemusí být rozhodně nudné jídlo.  Zkuste je obarvit narůžovo. Máte dvě možnosti, jak to udělat: A) nasadit všem stolovníkům růžové brýle (to se moc nevyplácí) B) použít při přípravě pokrmu červenou řepu Potřebujeme: 1 balíček špaget dle vlastního výběru 2 červené řepy 200 g sýru...

Dýně Hokkaidó zapečená se sýrem niva

Potřebujeme: 1 dýně Hokaido 2 cibule 8 stroužků česneku sýr niva 150 – 200 g olivový olej koření ratattouille bílý jogurt Dýni pečlivě omyjte, protože se neloupe. Rozkrojte ji, vydlabejte semínka a nakrájet na měsíčky. Oloupejte cibuli a česnek. Dýni vložte do pekáče nebo zapékací...

Brynzové dušené papriky

Potřebujeme: 3 stroužky česneku 8 - 9 ks paprik 3 lžíce oleje 200 g brynzy 2 lžíce nasekané petrželky nebo bazalky Papriky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka nebo na plátečky. Na rozehřátý olej dáme rozetřený česnek a papriky, podle chuti osolíme a přikryté...

Zálivky na saláty

Není salát jako salát - zkuste netradiční zálivky a budete mile překvapeni. Základní zálivka 100 ml oleje dvě velké lžíce dobrého vinného octa sůl a pepř podle chuti Lze přidat jakékoli další aromatické složky podle chuti - čerstvé nebo sušené bylinky, med, hořčice a pod. Inspirovat se můžete...

Aktuality

Dovolená

Vážení zákazníci, jsme rádi za vaši přízeń v těchto letních dnech, ale vězte, že i my musíme někdy odpočívat. Z důvodu dovolené bude provoz v Zahradě Černíkovice od  24. do 30. 7. 2017 omezen. Děkujeme za pochopení. Od 31.7. jsme zpět a plni energie. Hezké prázdniny přeje i Vám Miloš...

Veselé Velikonoce

Milí zákazníci,  Velikonoce 2017 nám opět pohnou se závozy. V 16. týdnu přivezeme biobedýnky do Prahy a okolí v úterý, ve středu pak dostanou naše zboží obyvatelé Hradce Králové a Pardubic.  Pohodové prožití Velikonoce přeje Miloš Kurka a Zahrada Černíkovice. Jak obarvit vejce v...

Zapojte se do KPZ 2017 - nejlepší čas na smlouvy právě nastal

Přímé dodávky zeleniny v rámci komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) plánujeme i pro nadcházející sezónu. Pokud jste nás minulém roce podpořili předplacením odběrů, budeme velmi potěšeni, když se podílníky stanete také letos. Pokud jste se zapojit vloni nestihli, neváhejte nás...