Zdravé chlebíčky s pikantní černou ředkví

Květnové prodloužené víkendy bývají spojeny s návštěvami. Častým typem slaného pohoštění, které při takových příležitostech hostům nabízíme, jsou v našich krajích obložené chlebíčky.  Překvapte přátele a příbuzné jejich zdravější variantou, kde hlavní roli hraje biozelenina – konkrétně černá ředkev.

Černá ředkev patří ke kořenové zelenině, která bývá neoprávněně přezírána, což je škoda. Jejímu pěstování se věnovali už před čtyřmi tisíci lety Číňané a Egypťané. Naši slovanští předci jí na chuť přišli ve středověku. Vitamíny sice tenkrát ještě neuměli popsat, a tak nevěděli, že jich obsahuje celou řadu, zejména vitamín C (uvádí se, že v syrové černé ředkvi je ho víc než v citronech), dále pak vitamíny E,  B1, B2, B6 a beta-karoten. Z důležitých prvků pak obsahuje železo, síru, měď, vápník, hořčík, draslík a fosfor.

Nyní však zpět do kuchyně. Kromě černé ředkve z našich bedýnek si potřebujeme připravit misku a kuchyňský robot s jemným krouhacím kotoučem, nemá-li postačí trocha trpělivosti a obyčejné struhadlo.
 

Potřebujeme:

  • 1 - 2 černé ředkve
  • 1 lžíce oleje (dle preferencí třeba kvalitního olivového)
  • 2 - 3 lžíce majonézy (můžeme nahradit zakysanou smetanou)
  • šťáva z citronu
  • sůl, pepř
  • černý žitný nebo celozrnný chléb nebo bageta či bílá veka
  • na ozdobení: ředkvičky, vlašské ořechy, malá rajčata, kuličky hroznového vína či zelené byliny od pažitky, přes medvědí česnek po kopr – fantazii se meze nekladou

Příprava je velmi jednoduchá. Černou ředkev oloupeme třeba škrabkou na brambory a na jemnější proužky nastrouháme buď ručně, nebo v robotu. V míse zakapeme olejem a osolíme. Pokud zelenina vyloučí vodu, slijeme ji pryč. Přidáme majonézu, pokud máme domácí tím lépe, nebo zakysanou smetanu. Variantu se smetanou doporučujeme rychleji zkonzumovat, protože je více „mokrá“ a prosakuje do pečiva. Veganští přátelé mohou vsadit i na strouhanou ředkev bez těchto přísad živočišného původu. Ochutíme citronem a pepřem. S tím to nepřežeňte, černá ředkev je sama o sobě pikantní.

Směs nakonec jednoduše klademe na předem připravené pečivo a zdobíme další zeleninou nebo ořechy, či kuličkami hroznového vína. Je-li jemná práce v kuchyni vašim koníčkem, můžete se pustit i do jednohubek.

 

Aktuality

Dovolená

Vážení zákazníci, jsme rádi za vaši přízeń v těchto letních dnech, ale vězte, že i my musíme někdy odpočívat. Z důvodu dovolené bude provoz v Zahradě Černíkovice od  24. do 30. 7. 2017 omezen. Děkujeme za pochopení. Od 31.7. jsme zpět a plni energie. Hezké prázdniny přeje i Vám Miloš...

Veselé Velikonoce

Milí zákazníci,  Velikonoce 2017 nám opět pohnou se závozy. V 16. týdnu přivezeme biobedýnky do Prahy a okolí v úterý, ve středu pak dostanou naše zboží obyvatelé Hradce Králové a Pardubic.  Pohodové prožití Velikonoce přeje Miloš Kurka a Zahrada Černíkovice. Jak obarvit vejce v...

Zapojte se do KPZ 2017 - nejlepší čas na smlouvy právě nastal

Přímé dodávky zeleniny v rámci komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) plánujeme i pro nadcházející sezónu. Pokud jste nás minulém roce podpořili předplacením odběrů, budeme velmi potěšeni, když se podílníky stanete také letos. Pokud jste se zapojit vloni nestihli, neváhejte nás...