Jednoduchá biodýňovka s bylinkami

Receptů na dýňové polévky je mnoho. A mohou obsahovat mnoho ingrediencí - někdy ne zrovna běžné. My však sázíme na klasiku - dostupnost a čerstvost.

Potřebujeme:

  • 1 dýni Hokkaido
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • 1 papriku - může být i ostřejší
  • biozeleninový bujon
  • česnek (1 stroužek)
  • tuk na smažení (olej, biomáslo nebo biosádlo - dle preferencí)
  • bylinky (petrželka, pažitka nebo třeba kopr)
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana

Dýni Hokkaido umyjeme, oloupeme - pokud preferujeme, rozkrájíme na kousky a zbavíme jadérek. Nakrájíme si očištěnou mrkev, oloupanou cibuli i česnek a papriku, kterou jsme předem zbavili jader. V hrnci rozpálíme tuk, na kterém nejprve osmažíme cibuli, česnek a mrkev. Přidáme i papriku a dýni. Když je zelenina dozlatova, zalijeme ji vodou a přidáme trochu bujonu. Povaříme, až mrkev lehce měkne. Vše poté rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem. Ještě chvilku necháme přejít varem a před podáváním dochutíme sekanými bylinkami.

Kdo má rád, může přímo do talíře přidat i lžičku zakysané smetany.

Aktuality

Dovolená

Vážení zákazníci, jsme rádi za vaši přízeń v těchto letních dnech, ale vězte, že i my musíme někdy odpočívat. Z důvodu dovolené bude provoz v Zahradě Černíkovice od  24. do 30. 7. 2017 omezen. Děkujeme za pochopení. Od 31.7. jsme zpět a plni energie. Hezké prázdniny přeje i Vám Miloš...

Veselé Velikonoce

Milí zákazníci,  Velikonoce 2017 nám opět pohnou se závozy. V 16. týdnu přivezeme biobedýnky do Prahy a okolí v úterý, ve středu pak dostanou naše zboží obyvatelé Hradce Králové a Pardubic.  Pohodové prožití Velikonoce přeje Miloš Kurka a Zahrada Černíkovice. Jak obarvit vejce v...

Zapojte se do KPZ 2017 - nejlepší čas na smlouvy právě nastal

Přímé dodávky zeleniny v rámci komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) plánujeme i pro nadcházející sezónu. Pokud jste nás minulém roce podpořili předplacením odběrů, budeme velmi potěšeni, když se podílníky stanete také letos. Pokud jste se zapojit vloni nestihli, neváhejte nás...