Fazolky v bílé omáčce

Zelené či žluté fazolové lusky v bílé omáčce patří ke klasice. Jejich příprava není nijak složitá. A těm, kdo tvrdí, že jim nechutnají, je udělejte pikantnější, anebo ještě lépe - vůbec jim je nedávejte a pochutejte si na nich s těmi, kdo na ně nedají dopustit.

Potřebujeme:

  • tři až čtyři hrsti fazolek
  • cibule
  • česnek (1-3 stroužky)
  • tuk na smažení
  • moku hladkou asi 1-2 lžíce
  • 1 dcl smetany
  • citron nebo ocet
  • cukr dle chuti
  • sůl
  • pepř
  • kopr či jiné bylinky (nemusí být)

Fazolové lusky omyjeme, odstraníme řapíky, případně i špičky a podélná vlákna. Nakrájíme na kousky cca 1-2 centimetry dlouhé. Na tuku osmažíme najemno okrájenou cibulku, přidáme fazolky a orestujeme. Zeleninu zaprášíme hladnou moukou a promícháme, ještě chvilku smažíme. Poté vše zalijeme 0,3 dcl vody a necháme podusit, až fazolky změknou. Dle potřeby vodu doléváme. Před dokončením osolíme, opepříme, osladíme a dolijeme smetanou. Nakonec přidáme česnek a bylinky, případně přikyselíme citronem nebo octem.

Podáváme s brambory a volským okem. 


Aktuality

Veselé Velikonoce

Milí zákazníci,  Velikonoce 2017 nám opět pohnou se závozy. V 16. týdnu přivezeme biobedýnky do Prahy a okolí v úterý, ve středu pak dostanou naše zboží obyvatelé Hradce Králové a Pardubic.  Pohodové prožití Velikonoce přeje Miloš Kurka a Zahrada Černíkovice. Jak obarvit vejce v...

Zapojte se do KPZ 2017 - nejlepší čas na smlouvy právě nastal

Přímé dodávky zeleniny v rámci komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) plánujeme i pro nadcházející sezónu. Pokud jste nás minulém roce podpořili předplacením odběrů, budeme velmi potěšeni, když se podílníky stanete také letos. Pokud jste se zapojit vloni nestihli, neváhejte nás...

Dovolená 2016

1. týden v srpnu bude provoz částečně omezen. Závozy do Prahy, Hradce Králové a Pardubic však proběhnou, a to s co nejmenšími změnami. Děkujeme za pochopení. Naši zeleninu Vám doveze Petr Kunc.