Cuketová omáčka s plátky masa a rýží

Když je cuketová sezona, jsou cukety jako trpaslíci – jsou úplně všude. Vlezou vám na pánvičku, do trouby, do buchet, netřeba také do papiňáku. Jako v případě cukety, která dává základ cuketové omáčce.

Potřebujeme:

  • 1 střední cuketu – zelenou nebo žlutou, nebo ½ žluté a ½ zelené – omáčka je pak barevnější
  • 1 velkou cibuli a 1 malou cibuli
  • 1 tuk na smažení /sádlo, rostlinný tuk, olej – dle vašich preferencí/
  • 4 plátky vepřového (ale může být i hovězí či kuřecí) masa
  • 3 lžíce mouky na zahuštění – pro bezlepkáře leze nahradit bramborovým škrobem
  • 4 dcl rýže
  • Koření: sůl, pepř, hřebíček

Nejprve si oloupeme cibule, ale nadrobno nakrájíme jen tu větší. Malou necháme pro přípravu rýže. 

Do tlakového hrnce dáme rozpustit vámi vybraný tuk a na něm osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme masové plátky, které není třeba nijak zvlášť připravovat, stačí osolit. Ten, kdo raději solí až na konci – před podáváním, tak může zvolit i tuto variantu. Masové plátky osmažíme na cibulce ze všech stran, aby se zatáhly. Mezitím omyjeme cukety a nakrájíme je na jemnější plátky a poté ještě na proužky. Pokud se raději strouháte, stejnou službu jako ostrý nůž udělá i hrubé struhadlo.

Jakmile je maso ze všech stran lehce opečené, přidáme do talkového hrnce nakrájené cukety, dolijeme vodou na požadované množství omáčky a uzavřeme víkem. Dobu vaření upravíme dle typu masa a vlastních zkušeností – od cca 10 minut u kuřecího do 45 minut u tvrdšího kusu hovězího. Pozor, pokud máte k dispozici vyzrálé hovězí, tak tlakový hrnec nepoužívejte.

Zatímco se vaří maso s cuketou, připravíme si rýži. Na 1 porci by mělo vystačit 1 dcl sypané rýže. Vložíme ji do kastrolu a zalijeme dvojsobným množstvím vody. Osolíme. Pro lepší chuť přidáme do kastrolku ještě menší cibuli, do které zapícháme několik hřebíčků  - ne ty z dílny, ale kořeníJ. Jakmile se voda trochu vyvaří a na povrchu rýže se vytvoří místy „dírky“ je nejlepší čas dát rýži spát. Podle návodu babiček stačí vzít celý kastrol a dát jej pod deku – klidně do postele. Rýže zde „dojde“, ale nevychladne.

A už se můžeme věnovat dokončení omáčky s masem. Otevřeme tlakový hrnec, a je-li maso měkké, zahustíme omáčku. V hrnku rozmícháme čtyři lžíce mouky nebo bramborového škrobu s vodou a za stálého míchání vlijeme přes sítko do teplé, ale ne vařící se tekutiny v hrnci. Přivedeme vše ještě jednou k varu. Na závěr ještě omáčku s masem osolíme a opepříme dle chuti. 

Aktuality

Dovolená

Vážení zákazníci, jsme rádi za vaši přízeń v těchto letních dnech, ale vězte, že i my musíme někdy odpočívat. Z důvodu dovolené bude provoz v Zahradě Černíkovice od  24. do 30. 7. 2017 omezen. Děkujeme za pochopení. Od 31.7. jsme zpět a plni energie. Hezké prázdniny přeje i Vám Miloš...

Veselé Velikonoce

Milí zákazníci,  Velikonoce 2017 nám opět pohnou se závozy. V 16. týdnu přivezeme biobedýnky do Prahy a okolí v úterý, ve středu pak dostanou naše zboží obyvatelé Hradce Králové a Pardubic.  Pohodové prožití Velikonoce přeje Miloš Kurka a Zahrada Černíkovice. Jak obarvit vejce v...

Zapojte se do KPZ 2017 - nejlepší čas na smlouvy právě nastal

Přímé dodávky zeleniny v rámci komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) plánujeme i pro nadcházející sezónu. Pokud jste nás minulém roce podpořili předplacením odběrů, budeme velmi potěšeni, když se podílníky stanete také letos. Pokud jste se zapojit vloni nestihli, neváhejte nás...